OBEZİTE NEDİR?
Obezite, aşırı miktarda vücut yağına sahip olmakla ilişkili bir rahatsızlıktır. Dünya çapında bir sağlık sorunu olan obezite, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obezite, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır ve tek başına diyetle kontrol edilmesi zor olabilir. Obezite bir sağlık kuruluşu ve alanında uzman bir doktor tarafından teşhis edilir ve vücut kitle indeksi (BMI) 30 veya daha yüksek olarak sınıflandırılır. Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı uzun yıllardır obezite hastalığını tedavi etmekte ve hastalarına yüksek derecede mutluluk sağlamaktadır. Siz de obezite tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu oluşan kilo fazlalığıdır. Özellikle aşırı şişmanlıkta hayat kalitesi azalmakta, bazı hastalıklara meyil artmakta ve hatta hayat kısalmaktadır. Günlük yaşamda alınan enerji ile tüketilen enerjinin dengeli olması gerekir. Normal büyüme, gelişme ve hayatın devamı için bu denge şarttır. Tüketilenden daha az enerji alınması zayıflığa ve beslenme bozukluklarına yol açar. Tüketilen enerjiden daha fazla enerji alımı ise alınan enerjinin yağ şeklinde depolanmasına ve şişmanlığa yol açar. Enerji açlığı gibi şişmanlık da bazı hastalıklara yol açar ve son zamanlarda aşırı şişmanlık kendisi de bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Obezite, metabolik sendromun ( tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, bel çevresinin büyümesi, karaciğer yağlanması) yanı sıra nefes darlığı, uyku apnesi, safrakesesi taşı oluşumu gibi hastalıklara da yol açmaktadır. Bel çevresinin kadınlarda 88 cm, erkeklerde ise 102 cm’den fazla olması yağların karın içinde depolandığını göstermektedi. Bel çevresi kadınlarda 80 cm’nin, erkeklerde ise 94 cm’nin altında olmalıdır.
OBEZİTENİN NEDENLERİ NELERDİR?
Obezitenin yaygın spesifik nedenleri şunlardır: -Vücudunuzun yiyecekleri nasıl enerjiye dönüştürdüğünü ve yağın nasıl depolandığını etkileyebilecek genetik -Daha az kas kütlesine ve daha yavaş bir metabolizma hızına yol açabilen, kilo almayı kolaylaştıran yaşlanma -Yeterince uyumamak, acıkmanıza ve bazı yüksek kalorili yiyecekleri canınızın çekmesine neden olan hormonal değişikliklere yol açabilir. -Hamilelik sırasında alınan kiloların verilmesi zor olabileceğinden ve sonunda obeziteye yol açabileceğinden hamilelik
OBEZİTE NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Obeziteyi teşhis etmek, basitçe bir ölçeğe adım atmaktan çok daha fazlasını ifade eder. Aslında, bir kişinin kilo durumunun kapsamlı bir değerlendirmesi, birçok faktörün dikkate alınmasını ve vücut kitle indeksi (BMI), bel çevresi ölçümü, fizik muayene ve laboratuvar testleri dahil olmak üzere çeşitli araçların ve teşhis testlerinin kullanılmasını içeren karmaşık bir prosedürdür. Karmaşık olmasına rağmen Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı en son teknolojilerle en iyi çözümleri sunar.
DİYET VE EGZERSİZ
Şişmanlık, tedavisi çok kolay gibi gözükmekle beraber uygulamanın zor olduğu bir durumdur. Tedavinin özü az enerji almak ve bol enerji harcamaktır. Bir başka deyişle bol hareket ve az enerji alımı. Birinci basamak diyet uygulamaları olmalıdır. Diyet uygulamaları sırasında tek bir çeşit gıda almak, yada öğünlerin hiç yağ içermemesi v.s. gibi yöntemler zararlıdır. Yapılması gereken her türlü besin, vitamin ve elementleri dengeli biçimde az miktarda almaktır. Diyet sırasında su ihtiyacı düzenli giderilmelidir. Diyet uygulamaları, kurallara bağlı bir diyetisyen eşliğinde yürütülmelidir.
Egzersiz şüphesiz tüm insanların ciddi olarak uygulaması gereken bir eylemdir. Egzersiz ile hem kalori yakılmakta, hem de kişinin performansı artmaktadır. Hızlı yürüme şişmanlara önerilebilecek en uygun egzersiz biçimidir. İkinci sırada ise bisiklete binme ve yüzme gelmektedir. Günaşırı bir saat hızlı yürüyüş yapmakla egzersizden elde edilecek faydalar sağlanmış olur. Egzersiz yapan kişi psikolojik olarak rahatlamakta ve diyet uyumu da kolaylaşmaktadır. Egzersizin önemli bir yararı da kalp-damar hastalığı riskini azaltmasıdır.
OBEZİTE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR?
Obezite basit kilo alımından daha fazlasına yol açabilir. Bu yüzden kilo alırken sağlığa çok dikkat etmek gerekir. Obezitenin yol açtığı bazı hastalıklar şunlardır:
- Tip 2 diyabet
- Kalp hastalıkları
- Yüksek kan basıncı
- Çok nadir olsa da bazı kanserler (Meme ve kolon)
- Felç
- Safra kesesi rahatsızlığı
- Karaciğer yağlanması rahatsızlığı
- Yüksek kolesterol
- Uyku apnesi ve diğer solunum problemleri
- Artrit
- Kısırlık
MİDE BALONU NEDİR?
Mide balonu mideye yerleştirildikten sonra hava veya sıvı ile 400-700 cc hacme şişirilen silikon bir balondur. Diyet ve egzersiz ile kilo veremeyenlerde, ameliyat olmak istemeyenlerde ve ameliyat riski yüksek olan hastalarda endoskopik olarak uygulanan geçici bir kilo verme yöntemidir. 6 ile 12 aylık mide balonları mevcuttur.
İşlemden 12 saat önce yemek yemeyi, 6 saat önce de sıvı alımını durdurmalısınız. Balon şişirildikten sonra mide bulantısı olabileceği için buna uymak son derece önemlidir. Endoskopi yöntemi ile 15-20 dakika içinde yemek borusu yoluyla mideye yerleştirilebilmektedir. Kişiler işlemden yaklaşık 4 saat sonra normal hayatlarına dönerler.
Mide balonu uygulaması besin alımının kısıtlanması esasına dayanır ve bu sürede porsiyon boyut ve sıklıklarının azalmasına kolaylık sağlar. Böylece daha küçük miktarlarda tokluk hissedersiniz. Hastaların çoğu başlangıç kilolarına bağlı olarak total vücut ağırlığının %10-30’unu verebilir.
‘’Mide balonu tek başına süreci yönetmek için yeterli değildir’’; bu yüzden balon takıldıktan sonra hastaya sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları kazandırılır. Mideden balon çıkartıldıktan sonra beslenme alışkanlıklarımızın değişeceğinden ve bu süreyi yönetmeye psikolojik olarak hazır olabileceğinizden balon sonrasında da kilo verilmesi devam etmektedir.
Mide balonu takıldıktan sonra diyetisyen ve cerrahınız ile bu süreci yöneteceksiniz.
Sık Sorulan Sorular
Mide Balonu Kimler İçin Uygundur?
Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 30-35 arasında olan ve bu nedenle ciddi tıbbi problemler gelişme riski altında olan şişman insanlarda uygulanmaktadır. Genel cerrah ve diyetisyen tarafından değerlendirilip uygun hasta seçimi yapılmaktadır.Mide Balonu Pahalı Mıdır?
Mide balonu diğer yöntemler arasında en ekonomiklerden biridir, fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için 0530 348 31 59 arayınız.Mide Balonu Yan Etkileri Nelerdir?
Mide balonu işleminden sonra 1-2 gün hafif bulantı hissedilebilir. Diyetisyeniniz tarafından bu süreç yakından takip edilecektir, oluşabilecek yan etkileri önlemeyi hedeflemekteyiz.Mide Balonu Sonrası Kesin Zayıflar Mıyım?
Kaybedeceğiniz kilo sizin özveriniz ve diyetisyeniniz ile yürüteceğiniz sıkı takipler ile belirlenecektir.MİDE BOTOKSU NEDİR?
Mide botoksu, midenin belirli bölgelerine botoks uygulamasının yapılması ile elde edilen bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntem sayesinde mide kaslarının kasılmaları yavaşlatılır ve midenin boşaltım süreci gecikir. Midenin daha uzun süre dolu kalarak, daha uzun süre açlık hissetmemesi sağlanır.